Externe mail veschil pop3 en imap


Het verschil tussen POP3 en IMAP

POP3 staat voor: Post Office Protocol

IMAP voor: Internet Message Access Protocol

POP3

De afkorting POP 3, post office protocol, geeft de werking al weer. Je kunt het vergelijken met een postkantoor, waarop je verzonden post binnenhaalt. Uw mailprogramma verbindt met de server (het postkantoor) en geeft aan voor wie de mail opgehaald moet worden. De server geeft dan de nieuwe berichten mee aan het mailprogramma. De ingehaalde berichten worden vervolgens op het apparaat waarop u de mail op dat moment inleest opgeslagen. Dit heeft voor en nadelen.

Voordelen POP 3

- Het aantal berichten wat opgeslagen kan worden is gelijk aan de opslagcapaciteit van het apparaat. 

- Berichten die je op het apparaat hebt opgeslagen, kun je ook zonder internet verbinding kijken

Nadelen POP 3

- Reeds opgehaalde mail blijft op het apparaat staan en niet meer op de server. Op een ander apparaat kan de oude mail niet meer worden opgehaald. 

- Als het apparaat waarop alle e-mail is opgeslagen, gaat alle e-mail verloren. Tenzij je een back-up maakt en deze ergens anders hebt opgeslagen.

IMAP

De afkorting IMAP Internet message Acces Protocol, geeft net als POP3 al een indicatie van zijn werking. De mail draait vanaf de server en wordt ook op de server bewaard. Uw mailprogramma verbindt met de server (het postkantoor van POP3) en zegt voor wie de mail opgehaald moet worden. De adres gegevens worden nu opgehaald, niet het bericht. Deze gegevens zijn, ontvanger en afzender, tijdstip van verzenden en de grootte van het bericht. Het volledige bericht wordt pas opgehaald van de server als je op het bericht klilkt. Het bericht wordt ingelezen via de server en blijft op de server staan. De mail wordt in dit geval niet op het apparaat opgeslagen.

Voordelen IMAP

- Je kunt alle e-mail inzien op diverse apparaten en via het web. 

- De inhoud van de mailbox is over gelijk en ook de verzonden items worden getoond.

- Uw mail blijft veilig op de server staan, als het apparaat crasht gaat er geen mail verloren.

Nadelen IMAP

- Om mail in te lezen is er verbinding met het internet nodig.

- Omdat de mail op de server blijft staan, loopt de mailbox eerder vol. Ons mailpaket heft een totale grootte heeft van 2,5gb. Uitbreiding is mogelijk, de kosten bedragen dan €5,00 per maand per extra GB (exclusief BTW.). Hierbij hebben wij ook een maximum van 10 GB in zijn totaliteit.

Keuze voor POP of IMAP?

Het is geheel aan de vereniging waar de keuze op valt en hoe het mailprogramma door de vereniging gebruikt zal worden. Mocht het niet duidelijk zijn of twijfel zijn, dan raden wij IMAP aan. In de regel wordt namelijk mail op verschillende apparaten pc, tablet of mobiel ingelezen. Zo blijf de mailbox overal compleet. POP en IMAP kunnen niet tegelijk gebruikt worden op meerdere apparaten. Dit zorgt voor problemen. 

Bronnen:

https://www.antagonist.nl/help/nl/email/client/popvsimap

https://realhosting.nl/helpdesk/verschil-tussen-pop3-en-imap/

https://www.xs4all.nl/klantenservice/email/installeren-en-gebruiken/nieuw-e-mailaccount-aanmaken/