Spelers indelen (nieuw)


Let op, teamindelen nieuw werkt alleen voor teamsporten. Voor tennis is een aparte handleiding. Zoek op teams indelen tennis. 

Welke stappen moet ik doorlopen om spelers in te delen?

  1. Controleer de instellingen van de teamplanninggroepen.
  2. Controleer de instellingen van de teams.
  3. Indelen maar!

Stap 1: Controleer de instellingen van de teamplanninggroepen.

Locatie: Activiteiten & Teams – Instellingen – Teamplanninggroepen (wijzigen)

Welke groep spelers wil je indelen? Senioren dames, junioren-jongens, of de jongste jeugd die gemixed speelt? Je bepaalt het in deze groepen door de leeftijd- en geslacht-instellingen goed te zetten. 
Tip: stel de leeftijd-peildatum in als dd-mm. 
Tip: zorg ervoor dat de groepen NIET overlappen op basis van deze instellingen.

Let op: tijdens het plannen is er altijd de mogelijkheid om uitzonderingen (mensen die niet voldoen aan deze groepscriteria) toch ook in te plannen. Daar hoef je hier dus geen rekening mee te houden. Tijdens het plannen maken we inzichtelijk hoeveel uitzonderingen (dispensatie-spelers) je per team hebt ingedeeld, als je de boven- en ondergrens voor dispensatie hier ook instelt.

Voorbeeld: 
Ik wil de heren veteranen gaan indelen, dus alle mannen boven 45 jaar. De vanaf-leeftijd is hier dus 45. Ik mag ook heren onder de 45 indelen. Als ik echter heren onder de 40 jaar indeel in een veteranenteam dient hier dispensatie voor te worden aangevraagd. Ik stel dus de dispensatie-onder-leeftijd in op 40 jaar.

Let op: in principe hoeft het bovenstaande maar één keer goed ingesteld te worden.

Stap 2: Controleer de instellingen van de teams.

Locatie: Activiteiten & Teams – Teams beheren (wijzigen)

Klik een team aan en selecteer, ongeveer halverwege het blok Teaminformatie, de juiste teamplanninggroep voor dit team.

Let op: in principe hoeft het bovenstaande maar één keer goed ingesteld te worden.

Stap 3: Indelen maar!

Locatie: Activiteiten & Teams – Spelers indelen (Nieuw)

Team indeling screenshot

Kies een peildatum die valt binnen het seizoen waarvoor je teams wilt indelen. 
Kies de teamplanninggroep die je wilt indelen.

Tip: merk op dat het scherm meteen ververst en informatie ophaalt, je hoeft hiervoor NIET op controle te drukken. Wel moet per teamplanninggroep op bewaren geklikt worden.

Vervolgens zie je:

  • De optie om handmatig te zoeken en in te delen: hierover verderop meer.
  • Zichtbare kolommen: probeer maar eens iets aan te klikken en kijk wat er verandert in de indelingsblokken eronder.
  • Weergave teams (rechts): de optie om (enkele of alle) teams even aan of uit te zetten in het indelingsblok eronder en  het aantal spelers per team te bepalen, zodat je het overzicht bewaart tijdens het indelen.

In het indelingsblok zie je een lijst met spelers die niet zijn ingedeeld, en alle teams in aparte lijstjes. In elke lijst kan je zoeken, het aantal spelers per pagina aanpassen en door de pagina’s heen bladeren. Rechtsboven de elke lijst staat aanvullende informatie.

Maar hoe deel ik nou spelers in?

Optie 1a (op een computer): “drag and drop”. Klik naast de in te delen speler op het schermafbeelding_2017_08_31_om_17.31.07.png icoontje met de vier pijltjes, houd je muis ingedrukt, en sleep de speler naar een andere lijst. Klaar!

Optie 1b (op een tablet of telefoon): via de popup. Klik naast de in te delen speler op het icoontje van het oog. Er verschijnt een popup-schermpje, waarin je het team kan selecteren waar je de speler in wil plaatsen. Klik op bewaren, en klaar. Deze optie is vooral geschikt als je een tablet gebruikt.

Optie 2: handmatig zoeken en indelen (bovenin). Zoek een lid in de lijst, zoek een team in de lijst, klik op verplaats, en klaar! Deze optie is vooral handig als je heel specifiek op zoek bent naar één persoon, maar...
In deze lijst zijn òòk spelers te vinden die buiten de leeftijdsinstellingen van de teamplanninggroep vallen (maar wel bij dezelfde activiteit en categorie zijn ingedeeld). Deze functie is dus dè manier om uitzonderingen/dispensatiespelers in te delen.

Tot slot: vergeet niet op bewaren te drukken als je klaar bent met indelen!